Çin’in ekonomik yavaşlaması, üçüncü çeyrekte son bir buçuk yılın en düşük büyüme hızını kaydetmesiyle daha da derinleşti. Çin Ulusal İstatistik Bürosu’na göre, gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) yıllık bazda %4,6 oranında büyüdü. Bu oran, önceki çeyreğin altında ve hükümetin bu yıl için belirlediği yaklaşık %5 hedefine ulaşamıyor. Yine de analist beklentilerinin üzerinde bir performans sergiledi ve perakende satışlar ile fabrika üretimi gibi diğer resmi veriler de tahminleri aştı.
Son haftalarda Pekin, büyümeyi desteklemek amacıyla çeşitli önlemler açıkladı. Ancak bu, üst üste ikinci çeyrektir ki Çin’in resmi büyüme hedefi %5’in altında kalmıştır, bu da hükümetin kaygılarını artırıyor. Eski Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Çin bölümü başkanı Eswar Prasad, bu yılki büyüme hedefinin ciddi bir tehlikede olduğunu belirtti ve yılın son çeyreğinde büyümeyi hızlandıracak önemli bir teşvik paketine ihtiyaç olduğunu söyledi.
Öte yandan Moody’s Analytics ekonomisti Harry Murphy Cruise daha iyimser bir bakış açısına sahip. Teşvik önlemlerinin, büyümeyi bu yıl için belirlenen %5 hedefine yaklaştıracağını düşünüyor. Ancak, yapısal sorunların çözülmesi için daha fazla önlem gerektiğini vurguluyor.
Emlak sektörü de Çin ekonomisindeki en büyük engellerden biri olmaya devam ediyor. Eylül ayında yeni konut fiyatları son on yılın en hızlı düşüşünü yaşadı, bu da emlak sektöründeki durgunluğun derinleştiğini gösteriyor. ING’nin Çin baş ekonomisti Lynn Song, fiyatlar istikrar kazanmadan ve konut stokları azalıncaya kadar, yeni yatırımların toparlanmasının zor olduğunu ve emlak sektörünün büyüme üzerinde ciddi bir baskı yaratmaya devam edeceğini belirtti.
Çin Merkez Bankası, ekonomik büyümeyi desteklemek için bankalara daha fazla kredi vermeleri çağrısında bulundu. Geçtiğimiz ay Çin, pandemi döneminden bu yana en büyük teşvik paketini açıkladı. Bu paket, faiz ve mortgage oranlarında büyük indirimler içeriyor. Ayrıca borsa için destek önlemleri ve işletmelere ile bireylere daha fazla kredi verilmesini teşvik eden düzenlemeler de bulunuyor.
Çin ekonomisi, emlak krizi, zayıf tüketici ve iş dünyası güveni gibi çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor.