Dünya Bankası’nın 17 Ekim’de yayınladığı Ekonomik Güncelleme raporuna göre, Avrupa ve Orta Asya’daki gelişmekte olan ekonomilerde büyüme istikrar kazanıyor, ancak 2000’li yılların başlarına kıyasla çok daha yavaş ilerliyor. Bölgedeki ekonomik büyümenin bu yıl %3,3 seviyesinde olacağı öngörülüyor. Bu oran, 2023’teki %3,5’lik büyümenin gerisinde kalırken, 2025’te %2,6’ya kadar yavaşlayacağı tahmin ediliyor. Bu oranlar, 2000-2009 yılları arasında görülen %5,1’lik ortalama büyümenin oldukça altında kalmakta ve orta gelirli ülkelerin yüksek gelirli ülke statüsüne ulaşmaları için gerekli olan düzeyin gerisinde.
Raporda, enflasyonun düşüşe geçtiği belirtilirken, merkez bankalarının politika faizlerini düşürme olasılığının bulunduğu, ancak kalıcı fiyat baskıları nedeniyle dikkatli olunması gerektiği vurgulandı.
Dünya Bankası, bölgedeki ekonomik büyümeyi canlandırmak ve yüksek gelirli ülkelere yaklaşmak için eğitim sistemlerinde, özellikle yükseköğretimde köklü reformların yapılması gerektiğini vurguladı. Bölgedeki okullaşma oranları yüksek olmasına rağmen, eğitim kalitesinin kötüleştiği belirtiliyor. STEM (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) alanlarında müfredat reformlarının hızlandırılması ve öğretmen eğitimlerinin iyileştirilmesi bu zorlukların üstesinden gelmek için öneriliyor.
Mevcut büyüme, büyük ölçüde özel tüketimden kaynaklanıyor ve artan ücretler, hane halkına yapılan devlet yardımları ve düşük enflasyonla destekleniyor. Özellikle Batı Balkanlar, Güney Kafkasya ve Orta Asya’da havale akışları büyümeyi teşvik ederken, turizm sektöründe uluslararası ziyaretçi sayısının pandemi öncesi seviyeleri aşması, bölgenin ekonomik genişlemesindeki parlak noktalardan biri olarak öne çıkıyor.
Sude
Ekim 18, 2024Dengesiz artan nüfus, hastalıklar, krizler ve sınır kavgaları gibi etkenler, tüm dünya ekonomisini sarsmış durumda. Umarım bu durumdan biran önce kurtuluruz.