Öne Çıkan Noktalar:
Suudi Arabistan’ın planladığı petrol üretim artışı, Rusya’nın petrol ihracatına dayanan ekonomisini sarsmayabilir; ancak İsrail ile İran arasındaki gerilimler, Moskova için bir fırsat yaratabilir.
2022 sonlarından itibaren OPEC, piyasalardaki fazlalığı önlemek amacıyla petrol üretimini kısıtlamıştı. Ancak Rusya ve diğer üyeler, OPEC’in fiili lideri Suudi Arabistan’ın talimatlarına uymadı. Riyad, Aralık ayında petrol üretimini artıracağını duyurarak, piyasalardaki fiyatların düşmesine ve uyumsuz OPEC üyelerinin cezalandırılmasına yol açabilir. Rusya’nın da üretimini artırmasına izin verilecek; ancak kapasitesi, Suudi Arabistan’ınkine kıyasla oldukça sınırlı.
Rusya’nın petrol ve doğal gaz ihracı, önceden bütçe gelirlerinin %35-40’ını oluşturarak ekonomisinin belkemiğini oluşturuyor. Enerji sektörü, Başkan Vladimir Putin’e yakın CEO’lar tarafından yönetiliyor ve Rusya’nın hızlı karlar elde etmesine olanak tanıyan fosil yakıtlara bağımlılığını sürdürüyor.
Rusya, ticaretine ilişkin riskleri dengelemek için Ural ham petrolünü Brent petrolüne karşı 12-15 dolar indirimli satıyor. G7 ülkelerinin uyguladığı yaptırımlar, Rusya’nın Batı petrol pazarına erişimini engellediği için, Rusya’nın çabaları, Suudi petrolünün piyasayı doldurması durumunda ciddi şekilde zarar görebilir.
Ekonomik Etkiler:
Raghunandan, “Rusya için bu durum çift tehlike içeriyor; hem piyasalarda rekabet edebilmek için petrol fiyatlarını düşürmek zorunda kalacaklar hem de mevcut yaptırımlar nedeniyle alıcı bulmakta zorlanacaklar” diyor. Şu anda Rus Ural ham petrol fiyatları varil başına 67 dolar civarındayken, üretim maliyetleri 17-18 dolar aralığında. Eğer fiyatlar 30 dolara düşerse, Rus ekonomisi büyük bir darbe alır ve Ukrayna’daki savaş çabalarını da olumsuz etkiler.
Şu anki senaryonun gerçekleşmesi pek olası görünmüyor; Argus Media’nın baş ekonomisti David Fyfe, OPEC üreticilerinin her ay 198,000 varil ek petrol piyasaya sürmeyi planladığını belirtiyor. Bu miktar, Rusya’nın ekonomisini hızla sarsacak kadar fazla değil.
Yalnızca Asya Pazarında İlerleme:
Rusya, batı pazarına uygulanan ihracat yaptırımlarını gölge filosu aracılığıyla aşmayı başardı. Ancak, Rusya’nın ihracat seçenekleri sınırlı; ülkenin neredeyse yarısı ham petrolünü Çin’e gönderiyor ama Çin, gayrimenkul krizi nedeniyle ekonomik sıkıntı içinde ve petrol talebi muhtemelen zirve noktasına ulaştı.
Uzmanlar, “Batı Avrupa ve ABD’nin Rus petrolü veya rafine petrol ürünleri pazarında yer almasının pek olası olmadığı” görüşündeler. Eğer Rusya, ihracat gelirlerini artırmak istiyorsa, Hindistan’a veya sınırlı bir miktar için Çin’e daha fazla satış yapabilir. Ancak Çin’den gelen büyük bir ithalat artışı beklenmiyor.
Orta Doğu Çatışmalarının Rolü:
Rusya’nın petrol sektörünün toparlanması, Batı Asya’daki bir gerilimden fayda sağlayabilir. İran’ın 1 Ekim’de İsrail’e yönelik roket saldırıları, fiyatları varil başına yaklaşık 10 dolar artırmıştı. Fiyatlar, küresel ekonomideki zayıf sinyallerle yeniden düştü. Ancak İsrail, İran’ın enerji sektörüne saldırırsa fiyatlar yeniden yükselebilir.
Eğer İran, Hürmüz Boğazı’nı kapatmaya karar verirse, bu durum Rus ekonomisi için büyük bir kazanç sağlayabilir; çünkü o bölgede dünya petrol arzının %15-20’si geçiyor. Ancak İran’ın kendi petrol ihracatını engellemekten kaçınacağı ve bu seçeneği “son çare” olarak kullanacağı düşünülüyor.
Mehmet
Ekim 20, 2024Savaşın getirileri Orta Doğu olaylarında yarar sağlasa da bizim açımızdan oldukça büyük yaptırımları oldu. Bu durumdan bir şekilde faydalanmak gerekiyor.